Wij zetten ons in voor verbinding, ontmoeting en bovenal: omdraaiing
werk

Je kunt De Werkelijkheid benaderen voor:

werk
lezingen

Kunsteducatie

De Werkelijkheid biedt interactieve lezingen en presentaties en onderwijsprogramma’s op het gebied van de kracht van kunst en diversiteit, we bieden een andere blik op de werkelijkheid. Dit aanbod kan bij elke vraag op maat gemaakt worden en is altijd in combinatie met kunst, interactie en creatieve workshops.

Hoe vinden we weer de wind in de rug als het gaat om leven in verscheidenheid en hoe doen we dit in het basisonderwijs? Daar waar kinderen samen leren, vriendschappen sluiten en ervaringen op doen die een leven lang mee gaan. Hoe doen we dit samen met leerkrachten, directie, kinderen en hun ouders? Hoe zorgen we ervoor dat er ruimte ontstaat om elkaar te zien en te horen? 

kunst die kantelt

Veel culturele ondernemers, zoals bijvoorbeeld studenten CMVJ, hebben straks in hun werk veld te maken culturele overhangen, transities en bewegingen, waarmee continue een nieuwe vorm van afstemmen met omgeving en doelgroep nodig is. Hier kan kunst en de kunstenaar een belangrijke rol in spelen. Senad Alić en Marten Bos ontwikkelden het vak ‘Kunst die kantelt’ dat zij doceren aan de Hogeschool van Amsterdam. Ontmoetingen met kunst en kunstenaars, doelgroepen op straat, in azc’s of verpleegtehuizen, staan in dit vak centraal. Een combinatie van theorie en praktijk met veel interactie, leren door zelf te ervaren en binnen samenwerkingsprojecten. Studenten maken kennis met verschillende kunstvormen. Kunstenaars van De Werkelijkheid met diverse culturele achtergronden laten de studenten werken met thema’s als identiteit, verbinden, innovatie en laat hen dit koppelen dit aan hun eigen wijk.

Terug naar Wat We Doen

lezingen
workshops

Bijzondere workshops, interactieve installaties en optredens
bij congressen en festivals of trainingen en teambuilding

De Werkelijkheid kan workshops, presentaties en theater- of muziekoptredens verzorgen. Deze zijn altijd op maat en we kunnen ook nieuw aanbod ontwikkelen.

opvoeden tussen twee culturen

Senad Alić vertelt vanuit zijn eigen ervaring als nieuwkomer in Nederland met jonge kinderen. Zijn verhaal wordt begeleid door German Popov, muzikant uit de Krim.

GRAPHIC STORYTELLING

Een medewerkersdag, congres of presentatie wil je niet zo maar voorbij laten gaan zonder dat je iets hebt om later nog een keer naar te kijken. Vraag een sneltekenaar zoals Helena Klakocar, die aandachtig observeert, luistert naar wat gezegd word en er vervolgens op haar manier een verslag van maakt. Het gaat hier niet alleen over het puur weergeven van de activiteiten, maar ook om indrukken, feedback en commentaar; een beeldende interpretatie van de kunstenaar.

tovermachine

Tawab Safi laat ons de krachten van zijn tovermachine ervaren. Een katoenen draad, wit papier en enkele kleuren naar wens. Doe alles in de machine en het resultaat is betoverend! Geschikt als korte interventie om deelnemers een moment van ontspanning en inspiratie te laten beleven en iets moois mee naar huis te geven. Uit te breiden met toekomstlezen door een acteur/actrice.

levenslied

Warmte, veiligheid, bescherming, maar vooral heel veel liefde. Deze bijzondere zangeres en danseres heeft ook voor jou een plek op haar grote moederschoot. Doe je ogen dicht en luister naar haar stem die rechtstreeks uit haar hart komt. Marian Nduku is niet alleen indrukwekkende verschijning in deze workshop zang en dans; met haar kracht en energie stuurt ze iedereen met een lach naar huis.

nachtkastje

Deze unieke theatervoorstelling neemt je mee op een ontroerende reis. Acteur Hafidi Mohammed Salah vertelt aan de hand van voorwerpen, die in het nachtkastje worden bewaard, het verhaal over zijn opa (baba) in het paradijselijke Algerije. We reizen samen met de kunstenaar terug naar zijn jeugd en proeven zijn herinneringen aan vervlogen tijden. Met gesprek na.

textielworkshop

Mona Javaheryzad laat deelnemers met textiel en draad hun eigen wieltje – cirkel – radartje maken en creëert na afloop een gezamenlijk kunstwerk. Geschikt voor teambuilding trainingen, schoolprojecten etc. Variaties hierop, met koorden knopen of kiezels haken, worden uitgevoerd door Jana Vukšić of Iva Janković.

workshops
Bemiddeling

identiteitstraining

Hoe voel je je als je moet vluchten, in een ander land terecht komt en niet de gemeenschappelijke taal spreekt. Een training over identiteit met theaterelementen.

kunst en verbinding

Interactieve lezing en workshop over de kracht van kunst, kunst die communiceert en verbindt. Maar ook kunst die ons prikkelt en die ons kan helpen een nieuwe wereld te leren kennen. De kunstenaar/spreker gebruikt hiervoor zijn eigen ervaring en kunstwerken ter illustratie. Gevolgd door een creatieve workshop waarbij deelnemers in koppels werken aan een stukje van een gezamenlijk kunstwerk. De interactieve lezing wordt gehouden door Senad Alić, beeldend kunstenaar en trainer. De workshop wordt door een wisselende groep kunstenaars uitgevoerd.

Terug naar Wat We Doen

Bemiddeling

Bemiddeling bij het zoeken naar kunstenaars en creatieven
met een diverse achtergrond, nieuwkomers in Nederland

Het netwerk van De Werkelijkheid bestaat uit zo’n 100 kunstenaars van alle kunstdisciplines en van over de hele wereld in Nederland neergestreken.

Van beeldend kunstenaar tot muzikant, van grafisch vormgever tot dichter, van theatermaker tot fotograaf of filmer.

We bemiddelen graag bij het betrekken van de juiste kunstenaar(s) voor een expositie, congres, teambuilding, kunstwerk, optreden of workshop. Ook kunnen we voor specifieke projecten of het diverser maken van teams via ons netwerk gericht nieuwe kunstenaars of kunsteducatie docenten werven met een vluchtelingen- dan wel migrantenachtergrond.

Terug naar Wat We Doen

exposities

Het organiseren van exposities, openingen en bijpassende programma's

De Werkelijkheid treedt op als curator of als bemiddelaar voor exposities in bijvoorbeeld galeries, kantoren, theatersfoyers, gemeentehuizen, kerken en bij kunstroutes. Daarnaast verzorgen we de muzikale omlijsting, catering en spreker voor de opening of verzorgen een bijpassend inhoudelijk programma.

Buitenplaats Doornburgh, Bijbels Museum, De Werkelijkheid en The Turn Club nodigen kunstenaars uit hun visie op EXODUS met ons te delen. EXODUS, de verzameling verhalen uit Bijbel, Thora en Koran rond slavernij en bevrijding. EXODUS, oude verhalen met universele, actuele zeggingskracht en inspiratie.

Het hart van EXODUS is een groepstentoonstelling in het voormalig klooster van Buitenplaats Doornburgh bij Utrecht. De tentoonstelling komt tot stand via de Open Call.

In Nederland wonende kunstenaars uit alle disciplines zijn uitgenodigd nieuw of bestaand werk te leveren. Een curerende commissie bepaalt uiteindelijk welke inzendingen online worden getoond en welke, vanaf maart 2023 zes maanden lang te zien zijn in Buitenplaats Doornburgh. Bij de tentoonstelling worden verdiepende activiteiten en een podcastserie aangeboden. Inzendingen zijn welkom tot 15 november 2022 via www.exodus.nu

exposities

Kunstwerken in opdracht

seat at the table

Drie kunstenaars maakten een couvert geïnspireerd op een historisch figuur. Deze werden geëxposeerd op de grote vergadertafel in de Regentenkamer van het Amsterdam Museum.

de kleur van dromen

Kunstwerk met textiel door Mona Javaheryzad ten bate van een film in opdracht van Health Visions

tijd voor tapijten

Elf tapijten door elf kunstenaars in opdracht van Stichting de Vrolijkheid. De tapijten werden geëxposeerd in Museum Het Schip, Humanity House, Podium Mozaïek, bkkc Tilburg en bblthk Wageningen.

pelikaan

Een beeld van Edson Bruno Filho geïnspireerd op tekeningen en verhalen van scholieren over hun ontmoeting met kunstenaars en jongeren uit asielzoekerscentra. Het beeld werd december 2017 geplaatst in het 4e Gymnasium te Amsterdam.

refugee@campus

Herinneringsbeeldje voor deelnemers van het UAF programma Refugee@campus, uitvoering door Anush Martirosyan.

Community Art Projecten

We zijn specialist in community-art projecten waarvoor we veel samenwerken met Blik Bijzonder. Deze community-art projecten voeren we veelal uit in wijken met een grote diversiteit qua bewoners of waar veel nieuwkomers gehuisvest worden.

Terug naar Wat We Doen