Community Art Projecten
ois

ondertussen in de spaarndammerbuurt

Met het project Ondertussen in de Spaarndammerbuurt maakten we kunst in de wijk en organiseerden daarmee ontmoetingen tussen oude en nieuwe bewoners, ondernemers in de Spaarndammerbuurt en toekomstige bewoners van Amsterdam en het asielzoekerscentrum in de Houthaven. We verzamelden verhalen over welkom en afscheid, weggaan en aankomen, die op hun beurt weer verwerkt werden in sculpturen door drie kunstenaars.

We openden een winkeltje-galerie en een workshopruimte en creëerden een inspirerende plek, een tussenruimte waar een bont gezelschap van ambachtslieden, ondernemers, kunstenaars (al dan niet gevlucht) samen gingen verkennen, leren en vormgeven. Zo bouwden we van 2015 tot 2017 samen met Blik Bijzonder aan een netwerk in deze veranderende buurt. De Verhalenwinkel is in 2017 overgedragen aan Stichting Ondertussen die de activiteiten voorzet.

De Werkelijkheid bouwt met Nosrat Mansouri, Edon Bruno Filho en Moussa Ramou verder aan drie beelden in de Houthaven die met de opening van het asielzoekerscentrum aan elkaar verbonden worden met een beeldenkaravaan.

http://www.ondertussenonderweg.nl/over-de-beeldentuin-en-de-spaarndammerbuurt/

ois
tvt

tijd voor tapijten

Foto’s Petra Katanić/Vrolijkheid

Zeker tien kunstenaars uit ons netwerk werkten mee aan het project Tijd voor Tapijten van Stichting de Vrolijkheid. Zo ontwierpen Tawab Safi, Asmira Salkanović, Nosrat Mansouri, Mitra Jashni, Safaa Khazal, Mona Javaheryzad, Iva Janković en Jana Vukšić ieder een tapijt dat ze met bewoners van azc’s maakten. Petra Katanić maakte foto’s en Ella Gazibara een mooi boek “Elf tapijten – duizend en een verhalen”. Vijf prachtige exposities waren het eindresultaat, in: Museum het Schip Amsterdam, bkkc Tilburg, Humanity House Den Haag, bblthk Wageningen en Podium Mozaïek Amsterdam.

tvt
tempel

Art of Integration – Bouw de Tempel

Art of Integration was een initiatief van een brede groep kunst- en cultuur instellingen in Brabant die met inzet van kunst bij willen dragen aan draagvlag voor de opvang van vluchtelingen en integratie van vergunninghouders. ‘Art of Integration’ is een paraplu voor verschillende deelprojecten en initiatieven waaronder het kunstproject in de wijk De Tempel dat De Werkelijkheid uitvoerde samen met het Centrum voor de Kunsten Eindhoven. Het evenement ‘Bouw de Tempel’ was het eindresultaat van het onderzoek dat een groep kunstenaars met verschillende achtergronden in de buurt gedaan had door middel van kunstinterventies en interviews.

Een tijdelijke, unieke tempel voor De Tempel, vroeger de wijk voor Philipsmedewerkers. Een tempel gevuld met schaduwtheater en verhalen uit de buurt. Workshops bouwen, waaronder je eigen raket. Vol wensen en dromen. Een ‘Generatie Graffiti’ bijeenkomst over het transformatorhuisje, dat onder handen werd genomen door onder andere 55 plussers. En muziek en eten en drinken. En daarmee ontmoetingen tussen oude en nieuwe buurtbewoners voor meer verbinding in de wijk.

tempel
blijven

Ik was niet van plan te blijven

‘Ik was niet van plan te blijven’ was een theater- en kunstroute in Amsterdam-West rondom het thema 50 Jaar Migratie. De titel verwijst naar de eerste arbeidsmigranten in Nederland, die dachten dat hun verhuizing tijdelijk zou zijn. Zij besloten ooit vrijwillig huis en haard te verlaten om hun toekomst een andere wending te geven.

De kunstenaars van het collectief De Werkelijkheid spraken met verschillende generaties arbeidsmigranten en zoomen in op hun dromen, idealen, herinneringen en verwachtingen van toen en nu. Op basis van deze ontmoetingen ontwikkelden de kunstenaars Anush Martirossian, Hafidi Mohamed Salah en Nosrat Mansouri kunstinstallaties met buurtbewoners en een voorstelling, die op verschillende locaties in en rond Podium Mozaïek worden getoond. Hiervoor werd samengewerkt met onder andere Theater Rast en lokale ondernemers.

Tegelijkertijd opende de fotoexpositie ‘Ali & Laila, een Amsterdamse familiegeschiedenis’ van Kadir van Lohuizen in de foyer van Podium Mozaïek. Deze verzameling foto’s en films laat de geschiedenis van gastarbeid in Amsterdam zien. De bijbehorende documentaire van zijn hand is te zien in de kunstroute.

blijven
crisis

de crisistour

De kunstenaars van De Werkelijkheid boorden in 2013 nieuwe energie aan rond het onderwerp crisis in de ‘Crisistour’. Ze lieten zien en ervaren wat er verandert als mensen met crisis te maken hebben. Hoe overleef je als je je eigen gedachten niet meer vertrouwt? Wat kun je doen met dakloze ideeën? Op welke manier vind je troost via de leegte en hoe waardevol kan een crisis zijn?

Installaties, muziek en theater vormden onderdelen van deze tour in Amsterdam-West.

crisis
misje

hoe goed ik ook mik, ik mis je

‘Hoe goed ik ook mik, ik mis je’ was een project van tien kunstenaars, die in de bagagehal van Loods 6 (een plek waar het thema afscheid altijd een rol speelde) bezoekers uitnodigden om deel te nemen aan rituelen die zij ontwikkelden gedurende een masterclass onder begeleiding van Ida van der Lee.

misje
gevel

Terug naar Wat We Doen

nieuwe gevelstenen

In 2015 ontwikkelde beeldend kunstenaar Nosrat Mansouri Gilani het project Gevelstenen. Hij wilde de aanwezigheid van migranten in de Nederlandse samenleving in steen vastleggen: als een visuele bevestiging van hun aanwezigheid en om de initiële tijdelijkheid die in de jaren ’60 en ’70 aan arbeidsmigratie werd verbonden teniet doen.

Nu, ruim twee jaar later, willen Nosrat, De Werkelijkheid en Podium Mozaïek een vervolg geven aan dit mooie project. De gevelstenen die zijn gemaakt in samenwerking met de bewoners spreken tot de verbeelding en zouden we in meerdere stadsdelen willen inmetselen. Ze verenigen het verleden van de nieuwe bewoners (hun droom, reis of vlucht, inspanning, afscheid) en het heden (hun werk, ideeën voor de toekomst, leven in Nederland). Een mooie bijkomstigheid is dat ze het vaak wat grijze straatbeeld opfleuren en een andere beeldtaal laten zien dan het Nederlandse. Een ware representatie van de multiculturele samenleving.

Voor de nieuwe gevelstenen staat het thema ‘migratie en ondernemerschap’ centraal en we combineren dit keramisch werk met een foto-expositie waarin ondernemers worden geportreteerd. We beginnen in Amsterdam Zuidoost, een wijk waar de Afrikaanse diaspora sterk vertegenwoordigd is, en gaan dan naar West waar een grote Marokaanse en Turkse gemeenschap woont.

gevel
tuinen

TUINEN VAN MEMORIE

In Tuinen van memorie komen ouderen met dementie, hun families en
goede vrienden bij elkaar om samen betekenisvolle verhalen en
herinneringen te delen. Als iemand dementie krijgt, gaat daarmee een
stukje (familie)geschiedenis verloren. Met Tuinen van memorie redt de
kring rond een dementerende oudere die verhalen van de vergetelheid en nemen ze mee naar de toekomst. De gaten in het geheugen worden met
fotografie, schilderen en muziek weer gevuld. Met de kunstenaars van
de Werkelijkheid maken de ouderen en hun familie- en vriendenkring een eigen familiekunstboek en uiteindelijk een collage voor een reizende tentoonstelling.

tuinen